Мая Манолова продиктува личния си телефонен номер пред БТВ. В случаите,

...
Мая Манолова продиктува личния си телефонен номер пред БТВ. В случаите,
Коментари Харесай

Мая Манолова обяви телефона си в ефир

Мая Манолова продиктува персоналния си телефонен номер пред БТВ. В случаите, в които не подвигам, пишете есемес, съобщи тя.

Ако желаете да се свържете с мен, можете да намерите всички телефони на уеб страницата на омбудсмана – ombudsman.bg, във Facebook или на персоналния ми телефон 0887130777, изясни Манолова.

През седмицата националният омбудсман навърши две години на поста.

Една от последните ѝ победи, финализирана преди дни, бяха измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), след които длъжниците към този момент няма да бъдат съдени, без да знаят.

„ Вече няма да бъдем съдениq без да знаем, тъй като се направиха такива промени в призоваването, които да подсигуряват, че длъжникът ще бъде известен, че против него се води дело за дълг – сподели Манолова пред БТВ. Ако не бъде открит на никое място, залепването на известие на врата ще бъде опция да бъде наказан единствено в случаите, в които лицето отиде да си получи документите по делото. Иначе ще се счита, че не е свикан и делото ще се развива по общия ред “, което значи най-малко две съдени инстанции.

Ако вземете уведомлението и не възразите, това значи, че признавате, че в действителност дължите парите и имате втора опция да си ги платите без такси и разходи, добави тя.

Омбудсманът уточни, че част от монополните сдружения са употребявали тези процедура освен с цел да си вземат задълженията, само че и да приберат спомагателни пари.

Втората смяна в Граждански процесуален кодекс, която е доста значима, е, че на длъжника се дава опция да заплати в границите на процеса, с цел да не се товари в допълнение с такси, регистрира тя.

Третата е, че частните правосъдни реализатори (ЧСИ) ще бъдат принудени да работят съразмерно на размера на дълга – „ в случай че дължиш 200 лева, ще ти запорират единствено 200 лева, не всички банкови сметки, не жилищата, не земеделските земи и прочие “, уточни тя.

На въпрос дали ЧСИ имат право да запорират пари от болнични, Манолова отговори: „ Не, както и хонорари, суми от детски надбавки, майчински, суми от трудови хонорари в размер от минималната работна заплата “.

Според нея измененията няма да демотивират хората да си заплащат задълженията. „ Успяхме да реализираме баланс. Хубавото е, че и самите ЧСИ се включиха в полемиката и се реализира баланс, при който те да имат интерес да събират и дребни суми, само че въпреки това да не са събрали 10 кожи на длъжнидите “.

Промените влизат в действие неотложно след обнародването в „ Държавен вестник “, сподели тя и съгласно нея това ще се случи през идната седмица.

За процедурите, които към този момент са в ход, Манолова сподели, че зависи на каква фаза е правосъдното произвеждане, само че множеството ще приключат по остарелия ред. Нищо обаче не пречи на всеки, който мисли, че нещо не е осъществено законосъобразно, да се обърне към нея.

Следващата борба на омбудсмана е с банките. „ Проблемът с банките е шестата цел, която си бях сложила в този закон и която не беше реализирана. В момента те имат свръхправомощия – по една къса процедура, посредством извлечение от сметки, да се снабдят с изпълнителен лист против дебитор, без въобще да бъде направена никаква инспекция на тази рекламация. Винаги банката може да сгреши – преднамерено или без да желае, или да не регистрира някоя вноска. Сега има доста дребен пробив – жителят ще може да спре тази процедура, при положение, че си пази всички вносни бележки, всички документи какво е платил. Ако ги показа и се окаже, че претенцията е по-висока, осъществяването се стопира. Но същинското решение на този въпрос е да има предварителна инспекция дали претенцията на банката е задоволително правилна “ и служебна инспекция на съда дали в контракта с банката няма неравноправни търговски клаузи, да вземем за пример едностранно да покачва лихвения %.

Тъй като предложенията, които бяха направени в Граждански процесуален кодекс товареха в допълнение длъжника, не ги поддържах и упорствам за оферти, които действително да решат казуса по този начин, че жителите да не бъдат натоварени спомагателни такси и банката да няма малки врати за изплъзване.

България е може би единствената страна в Европа, в която няма отбрана на така наречен безконечни длъжници. Това, което е значимо да се направи и по което аз работя е закон за частния банкрут, който да е задоволително уравновесен, задоволително премислен, да взема най-хубавото от европейските практики, тъй че в действителност в случаите, в които един човек не може да изплати дълг повече от 10 – 15 години, когато е положил всички старания да си го върне, този дълг да му бъде нагледно казано отписан.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР